Στο ΜΙΘΕ άνοιξε το μυαλό μου. Ρωτάμε και αναρωτιόμαστε για το εύρος, το βάθος και τη χρησιμότητα των ΜΙΘΕ-γνώσεων. Είμαι ένα ακόμα παράδειγμα φοιτητή του ΜΙΘΕ, που έκανα άνετα μεταπτυχιακό (δηλαδή με συμφοιτητές που ήδη είχαν "ειδικές γνώσεις"...) σε δύο από τις Επιστήμες στις οποίες είχα πάρει τις βάσεις στο ΜΙΘΕ: οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Ακόμα θυμάμαι την έκπληξη των καθηγητών στην Οξφόρδη και στην ΑΣΟΕΕ όταν με άνεση "έφερνα" επιχειρήματα από διάφορες επιστήμες στο μάθημα και στα essays. Πιστεύω ότι φοιτητής που παρακολούθησε με ενδιαφέρον το πρόγραμμα σπουδών του ΜΙΘΕ, αν τελικά δεν τον/την κερδίσει η Ιστορία και η Φιλοσοφία της Επιστήμης, μπορεί όχι μόνο να "σταθεί" αλλά και να ξεχωρίσει και να "προσφέρει" σε οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενδιαφέρεται να συνεχίσει.
Αλλά αφήστε κατά μέρος τις γνώσεις - εξάλλου βγαίνοντας στο επάγγελμα σπάνια συνάντησα ανθρώπους που κάνουν αυτά που μάθανε στο Πανεπιστήμιο. Ο Τμηματάρχης μου στην Commission είναι Μηχανικός, υπάρχει και Τομεάρχης κτηνίατρος (!), και όσοι συνάδελφοι έχουν σπουδάσει καθαρά "ευρωπαικά" μου απαντούν ότι οι "ευρωπαικές γνώσεις" λίγο τους χρησίμευσαν στην πράξη. Αυτό που μετράει στη δουλειά είναι η μέθοδος, το "πώς επιχειρηματολογείς, πώς απαντάς, και κ υ ρ ί ω ς τα ερωτήματα που θέτεις" (μεταφέρω τα ακριβή λόγια του Προισταμένου μου - η έμφαση δική του..). Και στο ΜΙΘΕ έχουμε ακριβώς όλα τα ερεθίσματα για να αναπτύξουμε αυτές τις αναλυτικές ικανότητες.
Και κάτι ακόμα, ουσίας - γιατί βγαίνοντας στη ζωή σπάνια συνάντησα ανθρώπους που κάνουν αυτό που αγαπάνε, με έμπνευση: την αγάπη κάποιων καθηγητών για το αντικείμενό τους και τους μαθητές τους, και το μυαλό κάποιων συμφοιτητών στο ΜΙΘΕ δεν τα συνάντησα συχνά αλλού.
Απόφοιτες/οι του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (πρώην ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μιλούν για το Τμήμα και τη ζωή τους μετά το ΙΦΕ
Μυρτώ Στασινοπούλου: Στο ΜΙΘΕ έχουμε όλα τα ερεθίσματα για να αναπτύξουμε τις αναλυτικές δυνατότητες που χρησιμεύουν στην πράξη
H Μυρτώ μετά το ΜΙΘΕ συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην ΑΣΟΕΕ (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Οικονομικών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Πολιτικές Επιστήμες). Μετακόμισε στις Βρυξέλλες για το stage στο Συμβούλιο της Ευρωπαικής Ένωσης στο Τμήμα Κοινωνικών και Εργασιακών Υποθέσεων, και τώρα δουλεύει στην Ευρωπαική Επιτροπή στη Γενική Διεύθυνση EuropeAid η οποία διαχειρίζεται προγράμματα Εξωτερικής Συνεργασίας (χορήγηση βοήθειας σε θέματα διακυβέρνησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανθρώπινης ανάπτυξης, οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας, περιβάλλοντος).