Κλόντιαν Τσόκο: Μέσα από την ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση των επιστημών, ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με ένα πλουραλισμό απόψεων, πράγμα το οποίο είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης

Ο Κλόντιαν, μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του στο ΜΙΘΕ, συνέχισε τη μελέτη της ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών και της τεχνολογίας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος. Το 2008 έγινε δεκτός στο διδακτορικό πρόγραμμα του τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Indiana University στις Η.Π.Α. Τώρα βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος της συγγραφής του διδακτορικού του και παράλληλα διδάσκει μαθήματα ιστορίας και φιλοσοφίας της επιστήμης σε προπτυχιακούς φοιτητές. Από το 2008 έως το 2010 ήταν αποδέκτης υποτροφίας από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, ενώ από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι κάτοχος υποτροφίας από το τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Indiana University.
Σχεδόν από την αρχή της σταδιοδρομίας μου στο ΜΙΘΕ συνειδητοποίησα ότι το τμήμα αυτό ήταν κάτι το ξεχωριστό, συγκρινόμενο με άλλα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η φυσική τοποθεσία, οι άρτιες εγκαταστάσεις, τα καταπληκτικά παιδιά τα οποία είχα την ευτυχία να γνωρίσω, το υψηλό επίπεδο σπουδών που μου προσφέρθηκε από καταξιωμένους σε διεθνές επίπεδο καθηγητές, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά τα οποία έκαναν το τμήμα αυτό μοναδικό για μένα. Αυτό πάντως στο οποίο θέλω να σταθώ ιδιαίτερα είναι το είδος της εκπαίδευσης που το ΜΙΘΕ προσφέρει. Το σώμα γνώσεων με το οποίο έρχεται σε επαφή ο φοιτητής του τμήματος δεν είναι το τελειωμένο, αδιαμφισβήτητο και αναλλοίωτο (διότι ‘αληθές’) σύστημα πληροφοριών που συναντάει κανείς συχνά σε διδακτικά εγχειρίδια. Μέσα από την ιστορική και φιλοσοφική προσέγγιση των επιστημών, ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με ένα πλουραλισμό απόψεων, πράγμα το οποίο είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι οι φοιτητές του ΜΙΘΕ δεν αποκτούν απλώς γνώση, αλλά επιπλέον μαθαίνουν για τη γνώση, είναι αυτό που τους ξεχωρίζει από τους απόφοιτους άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Αυτός επίσης νομίζω ότι είναι και ο κύριος πίσω λόγος πίσω από την επιτυχημένη σταδιοδρομία τους σε τόσα διαφορετικά πεδία ζωής.