Νίκος Σοφιανός: Ποτέ δεν ένοιωσα το ΜΙΘΕ σαν μια απλή σχολή αλλά σαν μια Ακαδημία πνευματικής ζύμωσης και νοητικής απελευθέρωσης

Ο Νίκος μετά την αποφοίτησή του από το ΜΙΘΕ συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην Σκοτία όπου έλαβε το MSc in Economic Development. Εδώ και τρία χρόνια είναι μόνιμος εσωτερικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) με κύρια αρμοδιότητα εκείνη του Συντονιστή των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Προγραμμάτων. Παράλληλα αρθρογραφεί σε ξένα και ελληνικά περιοδικά ενώ συμμετείχε ως ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την γενικότερη συνεισφορά τους στην οικονομία.
Αν οι υπόλοιπες σχολές στην Ελλάδα αποτελούν ένα αναγκαίο προαπαιτούμενο, μια βάση δηλαδή κι ένα θεμέλιο για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία, τότε εύκολα θα μπορούσα να δηλώσω ότι το ΜΙΘΕ υπερβαίνει τον στόχο αυτόν δημιουργώντας όχι μόνον στέρεες βάσεις επιστημονικής συγκρότησης αλλά αποτελώντας επίσης και μια μοναδική εμπειρία ζωής. Η διαδικασία που γεννά την επιστήμη στον ανθρώπινο νου, η ανάλυση και η σύνθεση, η δόμηση και η αναδόμηση της γνώσης είναι επίσης το κύριο χαρακτηριστικό που δημιουργεί τελικά αυτό το παράξενο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον κράμα ανθρώπου: τον απόφοιτο του ΜΙΘΕ. Προσωπικά ποτέ δεν ένοιωσα το ΜΙΘΕ σαν μια απλή σχολή αλλά σαν μια Ακαδημία πνευματικής ζύμωσης και νοητικής απελευθέρωσης.